Araştırmacı - Yazar Osman İlker'in 2005 basımı "Seferihisar ve Seferihisarlılar - Tarihi - Doğal Yapısı - Toplumsal Yapısı" adlı eserinden ve halktan yaşlı kişilerle yapılan görüşmelerden edindiğimiz bilgileri derlemeye çalıştık.
Doğanbey Mahallesi (eski adıyla İpsili Köyü) eski çağlardan beri yerleşim alanıdır. 1084 tarihinde Selçuklu Akıncı Beyi olan Çaka Bey'den sonra Türk egemenliğine geçmiştir.
Eskiden köy çevresi, deniz kıyısına kadar "İpsili" adıyla anılırmış. Ömür Beldesi'nin batı burnu karşısında bulunan küçük adadaki kalenin adı da İpsili Kalesi'dir. Bugün bu kale halk tarafından Çıfıt Kalesi / Sıçan Adası / Hayırsız Ada gibi adlarla anılır.
Kalenin son beyi, Aydınoğlu Cüneydbey'dir. Osmanlıların Cüneydbey'i ve tüm ailesini katletmesinden sonraki yıllarda köye, Cüneydbey'in oğlunun adı olan "Doğanbey" adı verilir. Doğanbey bucak merkezidir ve çevrede bulunan köyler, buraya bağlıdır. Ürkmez, Kavakdere ve hatta Sığacık ile Tepecik köyleri de buraya bağlıydı deniyor.
Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki Yunan işgaline kadar köyde, 100 hane Türk, 50-60 hane Rum vardır ve Türklerle birlikte barış içinde yaşarlar. Ancak 11 Eylül 1922'de yörenin kurtuluşu ile Rumlar, Yunan askerleriyle birlikte Sisam adasında kaçarak giderler.
Rumların yerine, sonradan Mübadele ile gelen Selanik Göçmenlerinden 20 - 30 hane köye yerleştirilir. Ancak bu aileler burayı pek sevmezler ve başta İzmir olmak üzere başka yerlere göçerler. 1940'larda 20 hane kadar kalırlar.
Köyde, bugün 70 - 80 hane ve 400 dolayında insan yaşamaktadır. Seferihisar'ın, Doğanbey Köyü bugünkü idari yapılanmada, Atatürk Mahallesi adıyla Seferihisar'ın bir mahallesi durumundadır.
Telif Hakkı © 2023 Mavi Değirmen - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Web Sitesi Mimarı İmzalı